Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon
a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon Tagintézménye

 
 

.

 
.

Kezdőlap

Iskolánk

Iskolaélet

Dokumentumok

Galéria

Események

Gyermekotthon

Fenntartónk:

Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ
6722 Szeged, Rákóczi tér 1.

 

Elérhetőségeink:

Cím:
6600 Szentes, Deák Ferenc u. 52-54.

Tel./Fax:
63/444-188 (porta)
63/314-220 (porta)
63/312-360 (porta)

--------------------------------
e-mail címeink:

szentes@rigosuli.sulinet.hu

gazdasag@rigosuli.sulinet.hu

iskola@rigosuli.sulinet.hu

gyermekotthon@rigosuli.sulinet.hu

rigotag@tanet.hu

 

Kérjük támogassa
adójának 1%-ával iskolánk
„Rigófészek Alapítványát”
Adószám:

18466467-1-06

 

    

 

 

Design:

 

 

Labdarúgó bajnokság őszi fordulója Szentesen - 2012.11.19

 Makói sikerrel ért véget a Tanulásban Akadályozott Tanulók labdarúgó diákolimpiájának őszi, megyei fordulója Szentesen. A négy csapat részvételével megrendezett viadalon Szeged a második, a házigazda Szentes a harmadik, míg Hódmezővásárhely csapata a negyedik helyen végzett.
Garai Sz. Imre játékvezetése mellett jó hangulatú, sportszerű küzdelmet láthatott a lelátót megtöltő nézősereg. A bajnokság tavasszal, Makón folytatódik, ekkor derül ki, hogy melyik város csapata képviseli megyénket május végén a diákolimpia országos döntőjében Zánkán.

Képek

„Merre tovább, melyik úton” - PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

 2012. október 4. - 5. Szeged, Ifjúsági Ház

 Intézményünk szakképzési évfolyamai ebben a tanévben is részt vettek Szegeden a Pályaválasztási kiállításon.
A textiltermék-összeállító szakmát tanulók munkadarabjaival díszített stand minden évben nagy tetszést arat a látogatók körében. Iskolánk szakmai képzésének területeit bemutató prezentáció és szóbeli tájékoztatás útján ismerkedhettek az érdeklődők munkánkkal.
A két kiállítási napon számtalan bemutatkozó műsor és előadás szórakoztatta a kiállításra érkező, végzős általános és középiskolásokat. Sokan álláskeresés kapcsán is felkeresték a különböző cégek kiállítóhelyeit.
Mint az előző években, most is rengeteg érdeklődő fordult meg a rendezvényen hasznos ismereteket, tapasztalatokat és kellemes élményeket begyűjtve.

Képek

EGÉSZSÉGNAP - 2012

   Az idei tanévben is megrendezte intézményünk az Egészségnapot. 2012. október 04-én szakiskolai tanulóink is részt vettek a pedagógusok által tervezett és szervezett programokon.
A napindító közös reggeli torna után évfolyamonként külön termekbe vonultak a tanulók, ahol játékos totók segítségével adtak számot tapasztalataikról a fogápolás, az egészséges táplálkozás, a káros szokások és egyéb egészséggel kapcsolatos téma terén.
Az aktív közös munka után a szakiskolai tanulók teljes létszámban egy kivételes ember előadást hallgathatták meg. Cseuz László, nyugalmazott testnevelő tanár megtisztelte intézményünket és egy órán keresztül tartó képekkel és szórakoztató anekdotákkal tarkított élménybeszámolót tartott hat kerékpáros olimpiai útjáról. A tanulók igen nagy érdeklődéssel és csodálattal figyelték a tanár úr előadását, megtekinthették a sok kilométert látott kerékpárt és kérdéseket is feltehettek az óra végén.
A nap zárásaként a tanulók ismét szétváltak. A gyerekek egy része vetítéssel egybekötött előadáson vett részt, melynek témája szintén az egészséges életmódról szólt. A másik csapat pedig Brezovai Sándor, Európa Bajnok kyokushin karate
mester egészségközpontjába (Welness Colosseum) látogatott, ahol kipróbálhatták a fitnessz – és kardiogépeket.
Ez a nap tanulóink számára példát mutatott az egészséges életmódról, a kitartásról és a szabadidő hasznos eltöltéséről. Reméljük, egyre többen fognak rendszeresen sportolni, egészségesen étkezni és tartózkodni a szervezetüket károsító élvezeti cikkektől.

Őszi Ópusztaszeri kirándulás

2012.09.27-én tanulóink Ópusztaszerre látogattak, ahol megtekintették a Rotunda kiállításait – Honfoglalás, Szer monostora és települése, Promenád 1896 (kisváros, nagyváros), majd a Skanzen látnivalóit, a Nomád Parkot, a Csete jurtákat és az emlékműveket, szobrokat.
Pompás időt fogtunk ki, így bejárhattuk az Emlékpark minden zeg-zugát, közben volt egy kis piknikezés is. A lovasbemutató és az íjászkodás igazi élményt jelentett a fiatalabb és idősebb korosztálynak egyaránt.
Ide mindig szívesen visszatérünk.

Képek

Rigó Egészségnap 2011

„TEGYÉL MEG MINDEN TŐLED TELHETŐT”

Interaktív program a sajátos nevelési igényű gyermekek környezettudatos neveléséért

 Iskolánkban immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Egészségnap. Ebben a tanévben a Csongrád Megyei Önkormányzat Környezetvédelmi Alap 2011. évi pályázati alapjának elnyerésére benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően, igen gazdag programot sikerült megvalósítanunk. A gyermekek olyan programokon és tevékenységekben vettek részt, amelyek segítik, hogy tudatosodjon bennük az egészséges életmód jelentősége, illetve a környezetük iránti felelősség.

A nap eseményeiről:

A reggeli megnyitó után az iskolával szemközti játszótér füves területén zenés aerobik tornával indult a nap. Az alsó tagozatosok a délelőtt folyamán interaktív előadáson és játékos akadályversenyen vehettek részt. A kollégák mese és a képregény segítségével szemléletesen mutatták be a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, amit játékos feladatokkal és mozgásos-cselekedtető versenyekkel mélyítettek el. A játékos akadályverseny állomásain a gyermekek különféle játékos feladatokkal találkozhattak. Felső tagozatban és szakiskolában elsősorban különféle hulladékok felhasználásával kézműves tevékenységeket végeztek, valamint játékos sorverseny segítségével gyakorolták a szelektív szemétgyűjtést.

A délután folyamán környezetünk megóvása és szépítése érdekében iskolánk területét takarítási és virágültetési tevékenységgel gondozták és ápolták. A megszépült környezetre azóta is vigyáznak a gyermekek.

A tartalmas nap végén a meghirdetett alkotói pályázatok –melyek hulladékból készültek- jutalmazásra kerültek.

A gyermekek megtapasztalhatták, hogy környezetük megóvásában jelentős szerepet tudnak vállalni, például szelektív szemétgyűjtéssel, környezetük tisztántartásával, növények gondozásával.

Ez a nap tanulóink számára megmutatta, hogy a környezettudatos magatartás eredménye egy olyan környezet, amely az ember számára sokkal kedvezőbb és ezáltal hozzájárul egészsége megőrzéséhez is.

 

Képek

Rigófütty szavalóverseny

Idén is szépen fütyültek a „Rigók”!

 Az iskola hagyományait követve, idén is megrendezésre került a Rigófütty szavalóverseny. A kultúra napja alkalmából ebben az esztendőben Nagy Lajos tanár úr gondoskodott a rendezvény megszervezéséről. Az alsó tagozatos, a felsős és a szakiskolás versenyzők külön-külön mérhették össze a tudásukat. A kisebbek szép tavaszi versekkel a nagyobbak hazafias szavalatokkal kedveskedtek a zsűrinek és a hallgatóságnak. Minden versenyző felkészült az ünnepi alkalomra, mégis izgalommal álltak a többiek elé. A szakiskolások versenyében olyan emelt színvonalú előadásokat is hallhatunk, melyek példaként állhatnak a fiatalabb szavalók előtt.
Ezúton is köszönjük a résztvevő gyerekek lelkesedését és szorgalmát, a tanárainknak pedig a felkészítést!

 Eredmények:

            Alsósok:          1. helyezett: Molnár Gergő 4.o.

                                   2. helyezett: Araczki Sára Napsugár 3.o.

                                   3. helyezett: Héjja Szilveszter 2.o.

             Felsősök:         1. helyezett: Csehók Tibor 6.o.

                                   2. helyezett: Biár Róbert 6.o.

                                   3. helyezett: Nedelkovics Kitti 6.o.       

            Szakisk.:          1. helyezett:      Bihari Gábor 13.o.

                                   2. helyezett:      Varga Pál 9.o.

                                                           Benedek Anita 11.o.

                                                           Benedek Antal 9.o.

             Foglalkoztató:  1. helyezett: Csákó Róbert 4.o.

                                   2. helyezett: Molnár Kitti 6.o.

Képek

LOVAS VILÁGKUPA – 2010. december 3-5.

 2010. december 3-án 35 gyermek látogathatott el iskolánkból és a Gyermekotthonból a budapesti Papp László Sportarénába. A délelőtti programon változatos, látványos show műsort és versenyeket láthattak a neveltjeink. A szabadidomítás bemutatói, a póni galopp- és a Schweppes Kupa Díjugratás versenyek hatalmas élményt, látványosságot adtak kicsinek és nagynak.

Képek megtekinthetők: ITT

2010.10.26-27.

Pályaválasztási Vásár

Intézményünk idén először vett részt a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ által szervezett Pályaválasztási Vásáron, amely a szegedi Ifjúsági Házban került megrendezésre. Szakiskolánk két szakmáját vittük kiállításra. A standunkat a textiltermék-összeállító és fatermék-gyártó tanulóink munkáival díszítettük, amely a látogatók körében nagy tetszést aratott. A székhely és tagintézményünk munkáját színes prezentációk keretében mutattuk meg az érdeklődőknek.

Képek

2010.04.10-19.

Dániai tanulmányút

2010.04.22

Szegedi kirándulás a Föld és a Könyv napja alkalmából

 A szegedi Móra parkban került megrendezésre 2010. április 22-én a Föld és a könyv napja rendezvény, melyre iskolánk is meghívást kapott. Ennek köszönhetően vehetett részt a 2. osztály ezen a tartalmas és szórakoztató programon. A gyermekeket délelőtt zenés műsorokkal, játszóházzal, aszfaltrajzversennyel várták, délután szellemi vetélkedővel, akadályversennyel és kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek a kicsiknek és nagyoknak.
A délelőtti tanítási órák után már mindenki izgatottan készült a kirándulásra. Szentesről a 12.05 perckor induló helyközi járattal indultunk Szegedre. Gyermekeink illemtudóan, fegyelmezetten viselték a busszal való közlekedés nehézségeit, főként a zsúfoltságot. A kb. 13.30-kor való megérkezést, a kis és nagy dolgok végzését  követően gyalog közelítettük meg a Móra parkot. Sétánk során megfigyeltük a nagyváros nyüzsgését, különös hangsúlyt fektetve a közlekedés, tájékozódás szabályaira. A rendezvény szervezői regisztrációnk után – melyen a „Kis rigók” néven jegyeztek minket - szellemi vetélkedőre invitálták osztályunkat. A 6 állomásból összetevődő megmérettetésen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak gyermekeink. A főként környezetismerethez és életvitelhez kapcsolódó szellemi totó feladatlapjain szereplő kérdéseket mindig valamelyik gyermek olvasta fel és közösen igyekeztek azt megválaszolni. A gyerekek fegyelmezettségét és illemtudó magatartását valamennyi állomáson dicsérettel méltatták. Az osztály kiemelkedő teljesítményét különdíjjal jutalmazták, melyet Sebők Zsolt tanulónk vett át az osztály nevében.
A vetélkedővel szinte az egész délutánunk eltelt, így nem maradt lehetőségünk az egyéb programok látogatására, de az uzsonnát követően a park melletti izgalmas játszóteret rövid időre mi is birtokba vehettük. Fáradtan, de elégedetten indultunk hazafelé. Autóbuszunk 18.00-kor indult a Mars téri buszpályaudvarról, melynek közlekedési ritmusát és a sok járművet is megcsodáltuk.
Élményekben gazdagon tértünk haza. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a délutánon, melyen számtalan, felejthetetlen tapasztalatot szerezhettek gyermekeink!

A kirándulás képei megtekinthetők: ITT

2010.04.22

Iskolánk Szobafestő-Mázoló-Tapétázó tanulói tanulmányi kirándulás keretében, 2010. április 22-én csütörtökön látogatást tetettek a Budapesti Trilak Festékcentrumba.
Megismerkedtek a gyár 100 éves történetével, majd a legújabb termékekkel. Láthatták a gyártógépsorokat, gyártási folyamatokat, csomagolást, raktározást majd a látogatás befejezéseként saját kezűleg kipróbálhattak néhány anyagot. Vendéglátónk kedvessége emelte a látogatás színvonalát. Finom ételekkel, italokkal kedveskedtek a csapatnak. A nap végén érdekes ajándékokkal és felejthetetlen élményekkel tértek haza.

A látogatásról készült képek megtekinthetők: ITT

2010.04.19-21.

Rigós tanulók országos szakmai tanulmányi versenyen

 Szociális és Munkaügyi Minisztérium által minden évben meghirdetésre kerül a sajátos nevelési igényű tanulók országos szakmai tanulmányi versenye. A tanulók a házi fordulón nyújtott teljesítményük alapján jutnak tovább az országos versenyre.
A 2009/2010-es tanévben a házi fordulón a festő, mázoló és tapétázó, valamint a textiltermék-összeállító képzésre járó végzős hallgatók oldották meg a központilag kidolgozott feladatsort.
A házi fordulóban két igazán szép, kiemelkedő eredmény született.
Dékány Mónika 10. helyen, Nagy Xénia Andrea pedig 14. helyen jutott tovább az országos fordulóba.
Az országos fordulót idén a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézménye rendezte meg 2010. április 19.-21. között Szegeden.
A három napos szóbeli, írásbeli és gyakorlati megmérettetésen tanulóink a következő eredményeket értek el:

-         Dékány Mónika 8. helyezés (felmentést kapott a gyakorlati vizsga alól) A legkiemelkedőbb gyakorlati eredményt ő érte el, mivel majdnem 100%-os lett a gyakorlati munkája.

-         Nagy Xénia Andrea 9. helyezés (felmentést kapott a szakmai vizsga minden tantárgya alól)

Tanulóinkat felkészítette Lupsáné Szécsényi Edit szakoktató.

2010.04.17

„Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, csak hadd küzdjek bátran”

Évadnyitó kerékpárverseny a szentesi Rigó Alajos Iskolában

2010. április 17.-én intézményünk adott helyet a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és az „ÉRTETEK, VELETEK” Értelmi akadályozottakért Egyesület közös szervezésében megvalósuló regionális kerékpárversenynek.
A köszöntő szavak és versenyszabályok elhangzása után elkezdődött az egész napos rendezvény, melyen 7 intézmény összesen 46 sportolója vett részt. A Budapestről, Csongrádról, Derekegyházáról, Nagykőrösről, Szentesről és Tiszakécskéről érkező versenyzők 500 és 1000 méteren mérhették össze gyorsaságukat. A verseny lebonyolítását a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) országos igazgatója Dr. Jády György felügyelte és segítette.
A verseny a pályabejárással kezdődött. A pálya a Deák Ferenc utca 1000 méteres szakaszán helyezkedett el, melyen a helyi Rendőrkapitányság illetve intézményünk dolgozói időszakos lezárással biztosították a verseny zavartalanságát.
A délelőtt folyamán divízionáló futamok zajlottak.
A Speciális Olimpia szabályainak értelmében a korcsoportos bontáson túl, az egyes korcsoportokban képességek alapján még további csoportokba sorolják a sportolókat. Így egy korcsoporton belül több divízió, illetve első, második és harmadik helyezés kerül kiosztásra.
Koradélután elkezdődtek a tényleges versenyfutamok, melyeken a sportolók még komolyabb küzdelmet vívtak az idővel, mint délelőtt.
A versenyzők és a szervezők legnagyobb örömére a reggeli hűvös idő dél körül már feledésbe merült, és a versenyzők kipirult arcáért már nem csak az izgalom és a mozgás, hanem a tavaszi napsütés is felelős volt.
Tagintézményünk sportolói összesen 10 arany, 11 ezüst és 10 bronz érmet, valamint 5 IV. helyezést, és 1 V. helyezés szereztek a verseny folyamán.
A nap végén mindenki kellemesen elfáradva élményekkel és eredményekkel gazdagon térhet haza. Bízunk abban, hogy 2011 tavaszán is intézményünk adhat helyt az évadnyitó kerékpárversenynek, és újból együtt tölthetünk egy szép napot.

A versenyenről készült képek megtekinthetők: ITT

2010.04.14

MEGYEI TANULMÁNYI VERSENY A SZENTESI RIGÓ ALAJOS ISKOLÁBAN

  „Nem a tudásban van a boldogság,hanem a tudás megszerzésében.”

       (Edgar Allan Poe)

 

Így szól a XXXV. Országos Komplex Tanulmányi Verseny mottója.

Az országos verseny megyei fordulóját ebben a tanévben intézményünk a Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézménye rendezte meg 2010. április 14.-én Szentesen.

Az esős, barátságtalan időjárás ellenére minden csapat megérkezett. A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Farkas Sándor országgyűlési képviselő úr, iskolánk tánccsoportja pedig kalapos revü tánccal köszöntötte a versenyző ifjúságot.

A rendezvényen Csongrád megyében működő sajátos nevelési igényét tekintve enyhe értelmi fogyatékos gyermekeket nevelő-oktató intézmények 6. és 7. osztályos tanulóiból álló 4 fős csapatok vettek részt:

Ø              Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon Csongrádi Tagintézménye

Ø              Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó (Hódmezővásárhely)

Ø              Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Makó)

Ø              Szegedi Kistérség Többcélú Társulása, Egységes Gimnáziuma, Általános Iskolája, Óvodája, Pedagógiai Szakszolgálata Sólyom Utcai Óvoda és Általános Iskola (Szeged)

Ø              Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézménye (Szentes)

A tanulók hat tantárgy – Földrajz, Magyar irodalom, Történelem, Természetismeret, Életvitel és gyakorlati ismeretek és Informatika- tekintetében mérték össze tudásukat. A megyei forduló versenyfeladatait az Oktatási Hivatal munkatársai dolgozták ki az országos verseny tantárgyi témaköreinek figyelembe vételével.

A zsűri elnöki tisztségét Máténé Homoki Tünde az SZTE-JGYP Gyógypedagógus-képző Intézetének oktatója látta el, munkáját Pestukáné Semperger Erzsébet gyógypedagógus, szakértő, valamint intézményünk és a résztvevő intézmények kísérő pedagógusai segítették.

Rendezvényünkön intézményünk dolgozói az egyes tantárgyak témaköreinek figyelembevételével hangulatos, harmonikus, tantárgyhű versenyzési környezetet alakítottak ki az egyes állomáshelyeken.

A magyar irodalom állomáson a Pál utcai fiúk világa a grund és a füvészkert elevenedett meg előttünk. A történelem állomásnál a középkor világa, az Árpád-házi királyok kora idéződött fel. A természetismeret állomás a magyarországi nemzeti parkok világába kalauzolta el a versenyzőket. Az életvitel és gyakorlati ismeretek állomáson a versenyzőknek egy képzeletbeli Veszprémi kirándulás részleteit kellett megtervezniük és eljátszaniuk. Az informatika állomás feladatait számítógépen kellett megoldaniuk a csapatoknak.

Ebben a tanévben a Földrajz egyéni verseny volt, a többi tantárgy tekintetében csoportos feladatmegoldásra volt szükség. Miután minden versenyző megoldotta a földrajz egyéni verseny feladatait a tanulók újból csoportokba rendeződtek és fogó rendszerben megkezdték az állomások teljesítését. Egy-egy állomáson 30 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására, majd 5 perc alatt kellett egyik állomáshelyről a másikra átjutni, melyet folyamatosan szóló zene jelzett a számukra.

A zsűri megítélése szerint a versenyfeladatok nehezek voltak, de a versenyzők helytállásának köszönhetően szép egyéni és csoportos eredmények születtek.

1. helyezett csapat: SZEGED

2. helyezett csapat: HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

3. helyezett csapat: CSONGRÁD

4. helyezett csapat: SZENTES

5. helyezett csapat: MAKÓ

A végeredmény értelmében az első helyezett csapat a szegedi Sólyom Utcai Óvoda és Általános Iskola tanulói képviselik Csongrád megyét az országos versenyen, mely 2010. június közepén, Ajkán kerül megrendezésre.

Ezen felül díjazásban részesült a Földrajz tantárgy egyéni versenyének 1.-3. helyezettje, valamint a két legjobb teljesítményt nyújtó 6. osztályos tanuló. Illetve minden tantárgyból a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanuló.

A nap végén mindenki kellemesen elfáradva, de élményekben és eredményekkel gazdagon indulhatott haza.

A verseny megvalósításához támogatóink is nagyban hozzájárultak, melyet ezúton is külön köszönünk nekik.

 

A versenyenről készült képek megtekinthetők: ITT

2009.03.19

Békamentés Farmoson

 Farmos környékén a tavasz hírére több tízezer barna ásóbéka indul téli álmából ébredve vissza a nádasba. Útjuk egy forgalmas kövesúton vezet keresztül, ahol a száguldó autók rengeteg békát ütöttek el. Ezért szervezik évek óta a természet-védelmi terület dolgozói  a békamentést. Munkájukat évről-évre egyre több önkéntes is segíti. Iskolánkból a negyedik osztályos gyerekek is részt vettek a mentésben Nagy izgalommal várták az utat. A békák bemutatása után kezdődhetett a munka. Kezdetben csak a bátrabbak merték megfogni a békákat, de lelkesedésük gyorsan átragadt a félénkebbekre is. A békamentés után túrára indultunk a „száraz lábbal a nádasban tanösvényen” amely a nádason keresztül vezető fahídról kapta a nevét. Az ösvényen táblákon tájékozódhattunk a nádas élővilágáról. A túrát követően a farmosi Oktatóközpontban ismerkedhettek meg a gyerekek a táj növény és állatvilágával. A vakmerőbbek még kígyót is simogathattak. A kirándulás a Blaskovics kúrián ért véget, ahol korabeli bútorokat, használati tárgyakat és fegyvereket láthattunk. Megtekinthettük a 3 medve kipreparált bőrét is amit vadászat közben terítettek le a Blaskovics testvérek 2 golyóval. Fáradtan, de teli élményekkel indultunk haza. Hazafelé már a jövő évi békamentés tervezgették a gyerekek. Remélhetőleg ezután ők már jobban fogják óvni és védeni a természetet

Képek a békamentésről megtekinthető ITT

Szülősegítő szolgáltatás Szülőklub foglalkozás keretében

2009. szeptemberében intézményünk sikeres pályázatot nyújtott be a Fogyatékos Személyek esélyegyenlőségéért Közalapítványhoz. Ennek eredményeképpen a 2009/2010-es tanév II. félévében szülősegítő szolgáltatás keretében SZÜLŐKLUB foglalkozást valósítottunk meg intézményünkben. A klubfoglalkozás sorozat 8 előadást ölel fel különböző témákban, melyeket intézményünk pedagógusainak illetve külső szakembereknek a segítségével valósítunk meg.
Eddig megvalósult előadások:

-         A sajátos nevelési igényű gyermekek játékos fejlesztése otthon és az iskolában a gyógypedagógus szemével (Előadó: Jószai Katalin gyógypedagógus)

-         Mozgásfejlesztő lehetőségek kora gyermekkortól (Előadó: Bene Katalin gyógypedagógus)

-         Párkapcsolati problémák kezelése. Hogyan kommunikáljuk ezt gyermekünk felé? (Előadó: Binderné Berkecz Mária családterapeuta)

-         Megváltozott családon belüli szerepek. Az apaság. (Előadó: Németh Lajos pszichopedagógus)

A következő időszakban megvalósuló előadások:

-         2010. március 2.: Kommunikációs készségfejlesztés a családban (Előadó: Rigó Tiborné logopédus)

-         2010. március 16.: A szülők mentálhigiénés védelmek módszerei (Előadó: Havasiné Szűcs Hajnalka gyógypedagógus, egészségnevelő)

-         2010. március 30.: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban (Előadó: Magyar Gabriella pedagógus, pcsichológus)

-         2010. április 6-9. közötti időpontban: Gyermekbetegségekről. Mit tehet a szülő, ha …? (Előadó: Dr. Báló Mária gyermekorvos, neonatológus, gyermek ideggyógyász)

-         2010. április 12.: Gyermek, - szülő,- szakember a mindennapokban. A szülőklub tapasztalatainak összegzése.

 Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk! A foglalkozások a megjelölt napokon délután 16 órakor kezdődnek.

Képek a foglalkozásokról: ITT

2010.február.26-27

„Itt a farsang, áll a bál…”
Így farsangoztunk a Rigó Iskolában

  A farsangi hagyománykör utolsó napjain, a böjti időszak kezdetén – mint sokan mások – iskolánk tanulói is jelmezt töltöttek, hogy elkergessék a Telet és egyben köszöntsék a várva várt Tavaszt.
Iskolánk felsősei és szakiskolásai február 25-én csütörtökön, az alsósok és a foglalkoztató csoportok pedig február 26-án pénteken délután ünnepeltek. Mindkét ünnepséget iskolánk tánccsoportjának Kalapos Revü produkciója nyitotta és Polka tánca zárta. Közben tanulói jelmezes, táncos előadások hosszú sorát láthattuk. Voltak ördögök, kalózok, bohócok, méhecskék, múmia, hercegnő. A felsősök farsangján fellépett iskolánk Színvarázs színjátszó csoportja, előadásukkal a mai iskola, iskolai élet elé állítottak görbe tükröt. A délután fénypontja a finom porcukros – lekváros farsangi fánk volt, melyet a konyhás nénik sütöttek mindenki legnagyobb örömére.
Mindkét ünnepségen izgulhattak a résztvevők vajon ki nyeri meg a tombola fődíját egy-egy szép tortát. A tombola ajándékai szerényebbek lettek volna a helyi vállalkozók (Füsti Cukrász Kft.), pénzintézetek (Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet) támogatása nélkül, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk. A nagyok farsangját koraestig tartó disco zárta. A kicsik késő délutánig játékos vetélkedőn mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat. Az alsós pedagógus munkaközösség és a diákönkormányzat szervezőmunkája következtében igazán vidám hangulatú délutánokat töltöttük el együtt.
Annak ellenére, hogy kint hideg szél fújt és esett az eső az iskola tornatermében mindenki jókedvű volt. Kicsi és nagy egyaránt boldogan köszöntötte a Tavaszt, ami úgy látszik még várat magára kicsit.
Évek óta hagyományosan február utolsó hétvégéjén rendezik meg a Szentesi Télbúcsúztató Karnevált. Ez a rendezvény idén február 26-27-re esett. A rendezvényen iskolánkat két tanulócsoport az 1-4. osztály Bohócjelmezbe öltözve táncolt Grillus Vilmos: Maszkabál c. zenéjére. Az 5-6. foglalkoztató csoport pedig Vivaldi: 4 évszak c. szerzeményére megtanult koreográfiával mutatta be, hogy a hóemberek elolvasztásával, hogyan tör utat a Tavasz, éled újjá a természet. Farsangi készülődés az 5-6.foglalkoztató csoportban a pedagógus szemével.

Képes összefoglaló: ITT

2010. január.27

IX. Rigófütty Szavalóverseny

 A téli szünetet követő első intézményi rendezvényünk ebben a tanévben a Rigófütty Szavalóverseny, melyet 2010. január 27.-én szerdán délután rendeztünk meg.
A versenyzők négy életkori, fejlettségi kategóriában mérték össze tudásukat. Alsós és foglalkoztató csoportos növendékeink versei a tavaszról szóltak, míg a felsősök és a szakiskolások pedig forradalom, szabadságharc, hazaszeretet témakörben mondtak verseket.
Két helyszínen összesen 55 tanuló szebbnél szebb verseit hallhattuk, melyet 3-3 tagú zsűri értékelt. Az alsósok zsűrijének elnöki feladatát Nagypál Lehelné a városi Gyermekkönyvtár dolgozója, a felsősöknél pedig Túri Andrea látta el.
Mindkét zsűri elnök értékelte a délután folyamán hallott produkciókat és dicséretüket fejezték ki a tanulók felé a szép versekért.
A Szavalóverseny végeredménye:

1. kategória: értelmileg akadályozottak csoportja:

I. helyezés: Csákó Róbert

II. helyezés: Molnár Kitti

III. helyezés: Berezvai Péter

2. kategória : tanulásban akadályozott alsósok csoportja:

I. helyezés: Bertus Nikolett

II. helyezés: Kanalas Ivett

III. helyezés: Héjja Szabolcs

3. kategória: tanulásban akadályozott felsősök csoportja:

I. helyezés: Csehók Tibor

II. helyezés: Kiss Hajnalka Tünde

III. helyezés: Nedelkovics Klaudia Kitti

Különdíjas: Biár Róbert

4. kategória: tanulásban akadályozott szakiskolások csoportja:

I. helyezés: Mester Pál

II. helyezés: Bihari Gábor

III. helyezés: Benedek Anita

Különdíj: Kátai-Urbán Zita

 Mind a négy kategória 1. helyezett tanulója továbbjutott a Felfénylő Szavak Regionális Versmondó Versenyre melyet székhelyintézményünk a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon rendezett meg 2010. február 15.-én Hódmezővásárhelyen.

2009.november.7.

„Ép testben ép lélek!” – Egy nap az egészség jegyében a Rigó Alajos Iskolában.

 2009. november 7-én első alkalommal szerveztünk egészségnapot, melyen részt vett iskolánk 103 általános és 67 szakiskolai tanulója, 35 pedagógusa, 5 gyógypedagógiai asszisztense.
A házi rendezvény programját az egészséges táplálkozás, tisztálkodás, mozgás hármas egysége köré építettük fel.
A nap első programjaként minden tanulócsoport maga készítette el a tízóraiját az előre megkapott hozzávalókból. Ezután az iskola diákserege három nagy csoportra oszlott igazodva a rendezvény három fő helyszínéhez.
Az első helyszín a tornaterem volt, ahol a testnevelők kötélhúzó versenyt, sorversenyt szerveztek a gyermekek számára.
Az iskola aulája pedig játékos feladatokból álló ügyességi vetélkedőknek adott helyett. A társalgóban Oroszné Rónyai Éva a Koszta József Múzeum múzeumpedagógusa érdekes előadást tartott gyermekek és felnőttek számára arról, hogy hogyan változtak az emberek tisztálkodási szokásai a történelem folyamán. A csapatok 1; 1,5 óránként helyett cseréltek egymással, hogy mindenki részt vehessen minden tevékenységben.
A felsősök és a szakiskolás tanulók számára oktatófilmet vetítettünk a dohányzás káros hatásairól, megelőző céllal. Majd a film feldolgozásának részeként dohányzásellenes plakátokat készítettek a tanulók.
A rendezvény nem jöhetett volna létre a pedagógusok és a nevelő munkát segítő kollégák szervezőmunkája, valamint a külső cégek/vállalkozások támogatása nélkül melyet ez úton is köszönünk!
A nap változatos programjai között mindenki egyaránt talált kedvére valót. Élményekkel gazdagodva tértek haza! Ez volt az első egészségnap és bízzunk abban, hogy minden tanév őszén követi majd egy újabb.
Támogatóink:   TESCO SZENTES

                          MRLJÁK KFT.

                 MERCATOR

Képes összefoglaló ITT!

Színházlátogatás

A Színvarázs Színjátszó Szakkör 2008. februárjában az iskola farsangi rendezvényén előadta a Rómeó és Júlia című musical rövidített pantomim-változatát. A műsor zenei alapja és ötletadója a Budapesti Operettszínház műsorának hivatalos DVD felvétele volt. A feldolgozásra a csoport engedélyt kapott a színháztól.

   Az előadás ezután meghívást kapott a Makón megrendezett Klúg Péter Művészeti Gálára is.  

A tanulók igen kimagasló teljesítménye adta az ötletet, hogy jutalmul megszervezzünk számunkra egy színházlátogatást, ahol az eredeti előadást is megtekinthetik.

Egy év szervezési munka után sikerült megvásárolni a jegyeket (melyek árát a tanulók szintén egy év alatt maguk gyűjtötték össze). Az utazási költségre azonban már nem maradt pénz.

Ezért kértük a Rigó-Fészek Alapítvány és a Csongrád Megyei Önkormányzat segítségét pályázati formában. 

Az IFJA/2009/A/23 kódszámú (a Projekt címe: Színvarázs Színjátszó Kör budapesti színházlátogatásának útiköltség támogatása)  pályázatunk kedvező elbírálásban részesült. Az elnyert támogatás összege: 60.000,-Ft.

A Budapesti Operettszínház előadása 19 órakor kezdődött. A helyszínre egy órával hamarabb értünk, ezért a várakozás ideje alatt a gyerekekkel megnéztük a színház környékét, a plakátokat, a „Pesti Broadway” nyüzsgését.

Az előadás két felvonásból állt és 22 órakor ért véget. Varázslatos és felejthetetlen élményt nyújtott.

Az előadás után a gyerekekkel hátramentünk a művészbejáróhoz, ahol valamennyi művésszel találkozhattak. Készültek közös fényképek, kaptak aláírásokat, illetve néhány művésszel beszélgetés is kialakult.

A Színvarázs Színjátszó Kör ezúton köszöni a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatását.

 A Színvarázs Színjátszó Kör  makói előadását (és egyéb felvételeket) a következő magán-honlapon lehet megtekinteni:

http://szinvarazs.multiply.com/video/item/61/61

Képes összefoglaló ITT!

2009. július. 15-25. Lengyelországi nyaralás

A lodzi 2-es számú gyermekotthon meghívására 15 gyermek és 2 nevelő 10 napot töltött vendégségben, a lengyel gyermekotthonban.
Vendéglátóink mindent megtettek annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat, és ne unatkozzunk.
Az intézményükben laktunk, az udvaruk teljesen elvarázsolta a gyerekeket. Hatalmas liget, gyönyörű mászókák, homokozó, kosárlabdapálya és kecskék, kutya, macskák.
Házigazdáink gazdag programról gondoskodtak.
A programok alkalmazkodtak a gyermekek életkorához, érdeklődéséhez.

1. nap: Végig mentünk, és megismerhettük Lodz sétáló utcáján, a Piotrowska utcán. Fagyizás közben megismerkedtünk a város rövid történelmével,  megcsodálhattuk a gyönyörű épületeket, szobrokat a Lódz Lakóinak Évezredek Fordulatok Műemlékét

2. nap: Délelőtt 10 órakor Tadeus Kaczor konzul úr fogadott minket uzsonnával, ajándékkal és kötetlen beszélgetéssel. A konzulátuson meglátogattuk a Lengyel-Magyar Barátitársaságot is.

3. nap: Bár Szentestől jóval északabbra van Lódz város, ott is tombolt a kánikula. Ezért nagyon jól esett a strandolás. A városhoz közel, egy kisebb településen természetes tó mellet kialakított homokos parton strandoltunk.

4. nap: Jól esett egy kis pihenő délelőtt az udvaron. Néhány gyermek a kecskéket gondozta, etette rendületlenül. Liza, a kutya is főszerepet kapott. Délután, bár szakadt az eső, igazi élmény volt a fedett Aqva Parkban eltöltött 2 órahossza.

5. nap: A kb. 50 km-re található Kolaciniekbe utaztunk, ahol a Dino-Park nyújtott maradandó élményt gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

6. nap: Ismét a történelemmel és a várossal ismerkedtünk. A Fehérgyárat, a textil múzeumot, a skanzent néztük meg.

7. nap: A 80 km-re levő Klodowába utaztunk, ahol megtekintettük Európa legnagyobb működő sóbányáját. 600 méter mélyre ereszkedtünk le. 2-3 km-nyi tárnát jártunk be, ismerkedtünk a bányászélet nehézségeivel és a számunkra mindennapi só csodájával.

Ezen a településen 80 fokos gyógyvíz fakad, melyre egy fürdőt létesítettek, a délutánt ott töltöttük.

8. nap: A „nagy klasszikus” gyermekprogram következett. Délelőtt állatkert, délután vidámpark. Az állatkertben az állatok mellett a büffé kapott fontos szerepet. A vidámparkban amit csak lehetett és bátorságuk megengedett, kipróbáltak a gyerekek.

9. nap: Délelőtt a csodálatos Botanikus kertben tettünk egy hatalmas sétát. A délután már a búcsúzás hangulatával telt

A felsorolt gazdag programon túl a legnagyobb élmény mindannyiónk számára a szeretetteljes vendéglátás volt. Vendéglátóink csodálatos, finom, bőséges ételekkel láttak el minket. Az igazgató úr és a kollegák mindent megtettek annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat. Gyermekeinkhez türelmesek, toleránsak voltak. A gyermekeink között ismét újabb barátságok  szövődtek.

Köszönet tehát mindenkinek, aki ezt a programot lehetővé tette!

Képes összefoglaló ITT!

2009.június.23.

2009. június 23-án székhelyintézményünk a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Általános Iskola és Gyermekotthon dolgozói vendégül látták a csongrádi és szentesi tagintézmény dolgozóit. A finom ételek elfogyasztása után zenés előadással szórakoztatták az egybegyűlteket, közben jó hangulatú beszélgetés alakult ki a három intézmény dolgozói között. Karaoké és közös tánc zárta a délutánt. Jól éreztük magunkat, köszönjük Kozmutza!

Az esemény képes összefoglalója megtekinthető ITT!

2009. május. 29.

A Jó Úton-Lóháton Alapítvány szervezte az Állatterápiával a Fogyatékkal Élő Emberekért, az Európai Bizottság által támogatott projekt 3. találkozóját Szentesen. A programban részt vevő partnerek 2009. május 28. és június 1. között tartózkodtak városunkban, melyben  szerepelt a Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézménye látogatása, lovasterápia bemutató, melyek természetesen a projektben vállalt feladatok teljesítéséhez segítettek hozzá.

2009. május 29-én fogadta intézményünk a delegációt. Kézsmárkiné Piti Irén, iskolánk fejlesztő gyógypedagógusa, lovasterápiával foglalkozó szakembere koordinálta az olasz, török és román nemzetiségű vendégek helyi programjait.

A délelőtt folyamán a vendégek betekinthettek a sajátos nevelési igényű gyermekek iskolai életébe, tájékoztatást kaptak a tanulásban és értelmükben akadályozott tanulók magyarországi nevelési-oktatási rendszeréről, a gyermekvédelmi gondoskodásban élők mindennapjairól.

A kellemesen eltöltött néhány óra és közös ebéd után intézményünk igazgatója, Megyesi Istvánné arra kérte vendégeinket, hogy ez a találkozás kezdete legyen egy további kapcsolattartásnak és búcsúzóul meghívását tolmácsolta a székhelyintézménybe, a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskolába.

 

Az esemény képes összefoglalója megtekinthető ITT!

2009. április. 9-11. Rigó-Suli Sportnapok

Az esemény Szentesen, a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon Tagintézményében került megrendezésre, 2009. 04. 9-11 között. A rendezvényen bárki részt vehetett, aki időben regisztrált a sportversenyek valamelyikére.A program az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kiírt Tárt Kapus Létesítmények Pályázati Program támogatásával valósult meg. Az országos program lényege, olyan integrációs törekvés, mely fogyatékos és ép iskoláskorú gyermekek közös részvételével a szabadidő hasznos eltöltése, a közös sportolás élménye, az egészséges életmódra nevelés, a tavaszi szünet idején. A programban közösen sportoltak családban és gyermekotthonban élő gyermekek.

A jó hangulatú sportnapok első napi programjában szerepelt: zenés gimnasztika, teremfoci, ping-pong verseny, ügyességi verseny (dekázás és ugrókötelezés), jóga, lovaglás, egészségsarok-vetélkedők. Első nap 85 gyermek 140 regisztrációt adott le. Volt, aki három sportágban is indult. Minden résztvevő kapott italtallért és ételtallért, melyért a büfében választhatott a különböző étel és italféleségek között, melyek az egészséges táplálkozás jegyében készültek. Eredményhirdetéskor minden résztvevő gyümölcsöt és müzli-szeletet kapott részvételéért. Az eredményes sportteljesítményeket oklevéllel, és kupával jutalmazták. Első nap vendégünk volt fenntartónk, a Csongrád megyei Önkormányzat képviseletében Kovács János képviselő úr, aki a dekázó versenyen is részt vett.A program második napján hasonló létszámban regisztráltak a gyerekek a különböző sportprogramokra. Ekkor vendégeink voltak székhelyintézményünkből, Hódmezővásárhelyről középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek is. A második napi program szintén zenés gimnasztikával kezdődött. Volt még csocsóverseny, váltóverseny, egyéni erőpróba (medicinlabda-dobás, helyből távolugrás, szökdelés, négyütemű fekvőtámasz), kötélhúzás csapatban, és volt egészségsarok, ahol ehető virágokat alkottak a gyerekek, a szebbnél szebb szélforgókat pedig a szemközti játszótéren próbálták ki.

 A programot harmadik nap egy Szentes-kerülő gyalogtúra zárta. Ezen 28 fő vett részt. Volt a gyerekek között csongrádi nevező is.16 km-t gyalogoltunk a Kurca vonalát követve. A túra végén mindenki emléklapot vihetett haza.

                                                                                                                     Maczelka Lászlóné

A rendezvény képes összefoglalója megtekinthető ITT!